tiistai 12. kesäkuuta 2012

Seitsemän veljestä -näyttely Nurmijärvellä

Tänään vietettiin Pekka Kainulaisen Kuvia Seitsemästä veljeksestä -näyttelyn avajaisia Nurmijärven Kirjastogalleriassa. Pekka hoiti Seitsemän veljeksen (ja edellisten Nummisuutareiden) lavastuksen yhdessä Iiris Pessan kanssa, ja on sitä kautta tuttu Kivi-juhlilta. Kirjastossa koko kesän esillä oleva näyttely liittyy hyvin läheisesti viime kesänä ensi-iltansa saaneeseen Seitsemään veljekseen.

Näyttelyteksti  ( / Lehdistötiedote 4.6.2012) kertoo seuraavaa:

"Nurmijärven Kirjastogallerian kesänäyttelyssä on esillä kuvataiteilija Pekka Kainulaisen (s. 1956) piirustuksia ja maalauksia, joiden taustalla ovat Kainulaisen saamat vaikutteet Aleksis Kiven teoksesta Seitsemän Veljestä (1870), sen kuvituksista ja näytelmäsovituksista, elokuvista sekä Antti Kähösen, Anna Lintulaakson ja Susanna Gillbergin valokuvista.

Näyttelyn syntyyn vaikutti Kainulaisen lavastustyö, jonka hän suunnitteli Kai Antero Lehtisen näytelmään Seitsemän veljestä yhdessä taidemaalari Iiris Pessan kanssa. Näytelmän harjoituksissa kansalliskirjailijan tutut hahmot heräsivät henkiin:

- Lavastajan ominaisuudessa, näytelmän kehittelyvaiheessa, saa monasti myös mahdollisuuden nähdä hahmot ja kohtaukset toisesta suunnasta kuin katsomosta, Kainulainen kuvaa.

Lavastuksen myötä veljesten maisemat ja maailma alkoivat hahmottua Kainulaisen mielessä. Piirustukset ja maalaukset ovat kehittyneet paitsi näytelmäsovituksen innoittamana, myös kuvataiteilijan omien vaikutelmien ja kokemusten pohjalta.

Kainulainen kuvaa teoksissaan sekä näytelmäsovituksen esittämiä Aleksis Kiven aikaisen maailman ihmisiä, mutta myös näyttelijöiden persoonia, nykyhetkeä sekä tilanteita tauolta ja kulisseista."
Pekka Kainulainen kertoo näyttelyn synnystä.
Avajaispuheissa pohdittiin näyttelyn monikerroksisuutta: toisaalta kyse on klassikkoteoksesta, klassikkohahmoista ja Aleksis Kiven ajasta, toisaalta näytelmästä ja teatterista - siitä, että on olemassa yleisö ja näyttelijät. "Ihmiset esittävät ihmisiä", kuten Kainulainen totesi. Teosten hahmot ovat tunnistettavia, niistä tunnistaa sekä Kivi-juhlien näyttelijän että roolihahmon. Oma suosikkini on ehdottomasti teos "Isä", mikä tiivistää isän roolihahmon ja olemuksen loistavasti (käykää vaikka itse katsomassa!). Itse mukana olleena on pakko myös todeta, että yllä olevassa kuvassa näkyvä maalaus "Tauolla Karrin takana" tiivistyy kaikki se tunnelma, mikä kulissien takana esitysten aikana on, auringonlaskuineen kaikkineen. Nämä ovat kaikki sellaisia teoksia, jotka haluaisin seinälleni!

Näin syntyy öljyvärimaalaus, Kainulainen havainnollistaa. "Maailma on täynnä pieniä pisteitä."
Kuvassa teos Juopunut Lauri.
 

Kuvia Seitsemästä veljeksestä -näyttely Kirjastogalleriassa
13.6.-3.8.2012
ma-to klo 10-20, pe klo 10-18, la klo 10-14
Pääkirjasto, Punamullantie 1, Nurmijärvi
 

Ei kommentteja: