perjantai 16. joulukuuta 2011

Kivi-juhlat myös vuodenvaihteessa

Ensi kesää odotellessa

Teatteri Jurkka esittää yhteistyössä Kivi-juhlien kanssa näytelmän

Hannu Mäkelä: KIVI

Esitys Teatteri Kino Juhassa perjantaina 30.12.2011 kello 19.00
Dramatisointi ja ohjaus Samuli Reunanen
Roolissa Johannes Korpijaakko
Valosuunnittelu Riikka Vuorenmaa
Valokuvat ja graafinen suunnittelu Yehia Eweis

Liput 25 € Nurmijärven kirjastoista.
Varaukset myös Kivi-juhlien toimistosta
toimisto@kivijuhlat.fi
050 584 3306, 046 564 4802

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Viime kesän muistelua

Sähköpostiini tulvi viikonloppuna kuvia Seitsemän veljeksen ennakkonäytöksestä, tässä niistä kokoelma. Vietetäänpä nyt syksyn keskellä hetki näissä kesäisissä tunnelmissa!

 Ensi kesää odotellessa!

PS. Katso Kivi-juhlien nettisivuilta miten juhlavuosi (60. Kivi-juhlat) käynnistyy jo tämän vuoden puolella!

maanantai 22. elokuuta 2011

Viimeisen esityksen tunnelmia



Kiitos kaikille! Veljekset palaavat mäelle jälleen kesällä 2012.

Blogi päivittyy tässä välissäkin aina kun jotain päivitettävää on. :) Kommentteja ja esityskuvia otetaan edelleen mielellään vastaan (susanna.gillberg[at]kolumbus.fi)!

lauantai 20. elokuuta 2011

Viimeistä viedään!

Takana toiseksi viimeinen esitys - alkaa olla hieman haikea olo jo valmiiksi! Tässä on sen verran tiiviisti ollut kaikkien näiden ihmisten kanssa koko kesän, että tuntuu oudolta odottaa taas ensi kesään. Mutta nyt keskitytään vielä viimeiseen esitykseen! Ja teillä on viimeinen mahdollisuus tänä vuonna nähdä tämä Seitsemän veljestä, siis huomenna sunnuntaina kello 15.

torstai 18. elokuuta 2011

Koululaisnäytös



Tänään Taaborinvuoren täyttivät koululaiset ja opiskelijat. Mukava nähdä Seitsemän veljeksen parissa hieman nuorempaakin yleisöä - olisi hauska kuulla mitä esityksestä piditte. Näyttelijät pyysivät niin ikään välittämään koululaisyleisöllemme sellaisia terveisiä, että olitte hyvä yleisö! Vajaat neljä tuntia Kiven tekstin parissa ei ole varmasti helpoimmasta päästä etenkin, jos esitys oli ensimmäisiä nähtyjä (kesä)teatteriesityksiä. Kiitos siis myös teille!

Viimeisiä esityksiä viedään, kolme enää jäljellä. Kahteen viimeiseen, lauantain ja sunnuntain esityksiin saa vielä lippuja. Suosittelen lämpimästi!

lauantai 13. elokuuta 2011

Täällä taas!

Aamuauringon loisteessa.
Takana on pitkä päivä - näyttelijät ja muu henkilökunta kokoontui Taaborinvuorelle tänään lauantaina jo ennen aamuyhdeksää näytelmän läpimenoon. Esitys alkoi kello 15, joten kotiin pääsi itse kukin vasta hieman ennen seitsemää. Tuntuu aina yhtä hienolta huomata, että ihmiset vapaaehtoisesti ja talkoomielellä käyttävät kesänsä mahdollistaakseen jotain tällaista kuin Kivi-juhlat ja tämä Seitsemän veljestä. 

Lea (Männistön Venla) tiedotti näytteljöille jo alustavaa tietoa ensi kesästä.
Äänentoistolaitteiden kiinnitystä, jossa siinäkin on monen ihmisen apu tarpeen.
Näytelmä käytiin tänään siis ensin läpi "puolella teholla" lähinnä muistin virkistykseksi (ja tämä oli kuiskaajan mielestä oikein hyvä ratkaisu!). Molempien näytösten läpikäymisen jälkeen tarjottiin lounas, jonka jälkeen ihmiset hajaantuivat kuka minnekin: osa keskittymään tulevaan esitykseen, osa hoitamaan viime hetken juoksevia asioita, osa myymään käsiohjelmia ja niin edelleen. Tekemistä kyllä riitti kaikille.

Esityskin sujui hyvin, joku näyttelijöistä kiteytti asian väliajalla niin, että "ei ihan samalla tavalla kuin mihin silloin heinäkuussa sunnuntaina jäätiin, mutta aika hyvin." Niinhän se on, että esitys paranee jokaisella esityskerralla eikä siinä mielessä ole koskaan "valmis". Jos joku oli katsomassa ensin ennakkonäytöksen tai ensi-illan ja tulee katsomaan ensi viikon sunnuntaina myös viimeisen esityksen, voi ehkä huomata sen suuren kehityksen mitä tässä koko ajan tapahtuu. Jokainen esitys on ainutlaatuinen, koskaan ei tiedä mitä tapahtuu.

keskiviikko 3. elokuuta 2011

Mitä se meriteeraa?


Ennen kesän viimeisiä esityksiä on hyvin aikaa pohtia Kiven kieltä Seitsemässä veljeksessä. Oletko joskus miettinyt, että mitähän "se-ja-se" sana tai sanonta oikeastaan tarkoittaakaan? Sain käsiini E. A. Saarimaan teoksen "Selityksiä Aleksis Kiven teoksiin" (1964, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura). Tässä joitakin satunnaisia selvennyksiä (suoraan Saarimaalta lainattuna), jotka esiintyvät myös Kai Lehtisen ohjaamassa Seitsemässä veljeksessä. Ainakin sikäli kuin näyttelijät ne muistavat sanoa.

Kyllä kelpaa, jos käskeekin: Timo tapansa mukaan muistaa sananparren väärin; Nurmijärvellä sanotaan: Kyllä käskee, jos kelpaakin. (Ruotsiksi: Smakar det, så kostar det.)

Haarapussi: Kahden puolen olkapäätä kannettava, kaksipuolinen rohtiminen eväspussi. Haarapussi on Nurmijärveltä hävinnyt jo viime vuosisadalla. Häviämiseen on arveltu vaikuttaneen senkin, että pussin käyttäjiä pilkattiin. Kun sellainen nähtiin jonkun olala, alettiin määkiä. Pussinkantajalla oli muka lammas olalla.

Korttikaali: (Nj:llä korkkaali) vankila, kolkko paikka; "tupa on niin kylmä kuin korkkaali" (luvussa 3 juoksevat lukkarilta pakoon: "Korttikaalista ulos kaikki yksimielisesti!")

Katso, etten noidu teitä susilaumaksi kuin äijä ennen ylpeän hääjoukon: Viittaus kansansatuun, jossa kerjäläisukko muuttaa hääväen susiksi sen vuoksi, että se on häntä pilkannut. (Vrt. Suomen kansan satuja I osa)

Aatamin-frakki: paljas iho

Koirankuonolainen: Nj:llä selitetty tarkoittavan joitakin villejä ihmisiä, joilla on koiran kuono ja vainu, niin että voivat jälkiä seuraten ajaa ihmisiä takaa; kansan käsityksen mukaan ovat Helsingin Kauppatorilla Keisarinnan kiveä ympäröivän rautaketjun kannatinpylväiden eläimenpää-pitimet niiden kuvia; lapsia peloteltu sanoen: "tulee koirankuonolaisia tänne ja tappavat".

Sudentarha: Notkopaikkaan tehty aitaus, jonka sisällä syöttinä oli esim. elävä porsas.

Tiimelys: paini (tiimellä = painia). Muoto "tiimellys" on murteellinen kuten Kiven käsikirjoituksissa esim. palvellus, varjellus, viljellys. Yleiskielen mukainen asu on tiimelys, joka esiintyy Nummisuutareissa. Sama muoto on jo Lönnrotin Tulkkisanakirjassa (1847).

Kymmenen numeroja santaan: Palojoella oli joku mies ampunut käpälän sudelta, niin että se juoksi kolmella jalalla ja "kirjoitti" katkenneella käpälällään lumeen.

Nokipojan saarna, jonka Lauri esittää, on eri toisintoina tuttu kautta Suomen. Nokipojilla oli tapana esittää sitä seistessään savupiipun päässä. Kivi on muovaillut saarnaa kansanomaisten ainesten pohjalta, niitä mm. melkoisesti siistien.

Säkki päähän ja helvettiin: Nurmijärvellä oli aikoinaan Cantell-niminen savolaissyntyinen kirkkoherra, jonka kerrotaan sanoneen lukusilla taitamattomille seurakuntalaisilleen: "Kyllä sinä menet säkki piässä helevettiin."

Herran viinamäen mies: vanhassa hengellisessä kielessä papista. (viinamäki = viinimäki, -tarha)

Huomattava osa selitetyistä sanoista ja etenkin sanonnoista liittyvät Raamattuun, minkä huomaa olleen Kivelle tuttu teos. Lisää selityksiä löytyy Kansalliskirjailija-sivustolta.




Seuraavat esitykset ovat siis kahtena viikonloppuna: 

la 13.8. klo 15
su 14.8. klo 15
la 20.8. klo 15
su 21.8. klo 15

keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Lisää kuvia esityksestä

Kuvista suurkiitos Anna Lintulaaksolle!
Veljesten isä (Erkki Herola).
Toukolan poikia iloinen joukko.
Kiljukoon nyt kaikkein kaula, koska mielin virren laulaa voimasta seitsemän miehen!
Hae Herran tähden se punakantinen aapiskirjani!
Muserrathan kurkkuni, kurkkuni!
Rajamäen Mikko (Jari Peltoniemi).
Rajamäen rykmentin Kaisa (Tuia Palonen). Kuule, mitä nyt ennustan!
Lautamies Mäkelä (Janne Lumme).
Juho kimpustaa ja vääntää kuin Israeli itse ja Tuomas seisoo niin kuin tammi!
Vas. Eero, Lauri, Timo, Simeoni, Aapo, Tuomas, Juhani.
Rajamäen rykmentin nuorimmaisia näyttämön takana!
Kuvat: Anna Lintulaakso

maanantai 4. heinäkuuta 2011

Kiitokset ensimmäisistä esityksistä

Oh sinä kaksinkertainen Kuohari-Mikko noita-akkasi kanssa!
Esitykset ovat nyt ohi heinäkuun osalta. Seuraavat ovat sitten elokuussa. Esitykset menivät hienosti ja täytyy sanoa, että ne paranevat kerta kerralta! Myös kuiskaajaa tarvitaan aina vain vähemmän. Huomaankin monesti jääväni vahingossa vain seuraamaan esitystä sen sijaan, että pitäisin katseeni käsikirjoituksessa.

Talo ilman aitan polulla astelevata emäntää on kuin pilvinen päivä.
Vie minulta terveisiä Kissalan Aapelille ja sano hänelle, että koska hänen kohtaan, niin soipa hänen kurkkunsa vielä kileämmin kuin äsken hänen klaneettinsa!
Tästälähin armahtakoon meitä taivaan ukko täällä kylissä taas!
Lämmin kiitos kaikille katsojille - olette olleet loistava yleisö! Ilman teitä tätä olisi turha tehdä. Suuri kiitos ja kunnia myös jokaiselle, joka on ja on ollut mukana tekemässä tätä produktiota! Palatkaamme asiaan elokuussa!

Talkootyönä hoidettiin myös lavasteiden purku sunnuntaina esityksen jälkeen.

Kuten näkyy, kaikkien panos on tärkeä!
Lisää esityskuvia luvassa pitkin kesää, mikäli niitä minulle lähetetään (susanna.gillberg[at]kolumbus.fi)!

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Teatteriarvostelu Helsingin Sanomissa


Lue Helsingin Sanomien (Lauri Meri) arvostelu Seitsemästä veljeksestä!
Mikäli olet itse käynyt katsomassa esityksemme, kerro ihmeessä omat kommenttisi ja arviosi! Niitä voi laittaa esimerkiksi tänne blogimerkintöjen kommentteihin tai Facebook-sivuille.

perjantai 1. heinäkuuta 2011

Voimalla seitsemän miehen!

 

Ensi-ilta on jo tänä iltana (klo 18), kesäkuu on mennyt huikeaa vauhtia. Eilen oli ennakkonäytös tuttaville ja sukulaisille, ikään kuin viimeinen harjoitus, kenraaliharjoitus. Tässä vielä kuvia loppukiitosten harjoittelusta sekä video, johon olen koostanut kuvaamiani lyhyitä pätkiä kesäkuun harjoituksista. Osa kohtauksista on sittemmin muuttunut, joten aivan samanlaisia kohtauksia ei välttämättä esityksessä näe. Kannattaa tulla paikan päälle katsomaan. 



Esitykseen kannattaa varata mukaan istuinalusta sekä sään mukaan joko hellehattua ja aurinkovoidetta tai sadetakkia ja lämmintä vaatetta!

keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Viimeisiä harjoituksia ennen ensi-iltaa


Harjoitukset siis jatkuvat tehokkaasti ensi-iltaan saakka, venyen tarvittaessa myöhäänkin. Pääasia, että valmista tulee. Kehityksen huikeaa vauhtia viimeisten päivien aikana on mahdotonta kuvata sanoin - jos joskus on meinattu vaipua epätoivoon ja puhuttu epäilevään sävyyn esityksen valmistumisesta, niin tällä viikolla ei ainakaan sellaiseen ole ollut aihetta. Esitys on veljeksille rankka (fyysisestikin), joten tällä hetkellä Kaitsun pääasiallinen ohje veljeksille tuntuu olevankin se, että energiaa pitäisi yrittää pitää yllä viimeiseen asti. Siitä riippuu paljon. Esityksen kesto ylittää kolme tuntia, joten siinäpä veljeksille haastetta...
Rajamäen rykmenttiä.
Karrin talossa sijaitsevat roolivaatteet, tässä huutokauppaväen vaatetusta.
Lisää rooliasuja.
Taaborilla näyttelijöillä on jokaisella oma mukinsa (sillä kahvia harjoituksissa kuluu...).
Tauolla Karrin talon takana, "backstagella".
Lavastaja Pekka antaa ohjeita...
...joita pojat sitten tottelevat.
Loppukohtausta harjoittelemassa.
Veljekset vasemmalta oikealle: Simeoni, Aapo, Timo, Lauri, Eero ja Juhani. (Tuomas puuttuu kuvasta.) Kuvan vasemmassa reunassa Männistön muori ja oikeassa reunassa Männistön Venla.